2010. november 10., szerda

Érselénd hőseire emlékeztek

Érselénd hőseire emlékeztek

erdon.ro
2010.11.10

Bihar megye - A II. világháború helyi áldozataira emlékeztek vasárnap az Érsemjén községhez tartozó Érselénden. Szentmise után megkoszorúzták az emlékművet.


Az érseléndi római katolikus templomban, ökumenikus istentisztelettel kezdődött a II. világháborúban elesett hősökről való megemlékezés. Borsi Imre Lóránt tisztelendő, mint házigazda, köszöntötte a helyi egyházközségek vezetőit: Oroszi Kálmán református parókust, Duma Sándor görög katolikus esperest, a község polgármesterét, Balazsi Józsefet, illetve minden jelenlévőt. Az igét Nehemiás próféta könyvére alapozva Oroszi Kálmán tiszteletes szolgálta. Igehirdetésében a béke megtartó erejére hívta fel az egybegyűltek figyelmét. „A hazájukért életüket adó vértanúk szívében is a békesség utáni vágy lakozott, mely erőt adott a legvégsőkig, életük feláldozásáig. Ezért példaképek ők a mai ember előtt” – intett a tiszteletes.

Hősként áldozták életüket

A egyházi gyászszertartást követően a templom udvarán felállított emlékmű előtt folytatódott a megemlékezés. Borsi I. Lóránt rövid bevezetője után Balazsi József polgármester ünnepi beszéde következett. Az elöljáró felidézte azokat az időket, amikor e hősi halált halt katonákat, nemzetiségük miatt, tilos volt hősnek nevezni, pedig bátran, hősként áldozták életüket ez anyaföldért. „Ma is a hazáért, a nemzetért való összefogásra tanítnak bennünket. Mi pedig abban bízunk, hogy soha nem ismétlődik meg a történelem színpadán ilyen borzalom” – zárta beszédét a polgármester. A megemlékezés koszorúzással és nemzeti imádságunk eléneklésével ért végett.