2012. március 19., hétfő

Március 15-i megemlékezés Érselénden

Március 18-án, vasárnap került sor az 1848-as magyar forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepi istentiszteletre az érseléndi református gyülekezetben. Oroszi Kálmán érseléndi lelkipásztor a napi ige, Ézsaiás könyve 54. része 7-10. versei alapján szólt nemcsak a március 15-ikét ünneplőkhöz, hanem a megjelent gyászolókhoz is. A hét elején került ugyanis sor a gyülekezet 92 éves nő tagjának (Lovas Rozália) a temetésére.


"Egy rövid szempillantásig elhagytalak, és nagy irgalmassággal egybegyűjtlek; Búsulásom felbuzdultában elrejtém orczámat egy pillantásig előled, és örök irgalmassággal könyörülök rajtad; ezt mondja megváltó Urad. Mert úgy lesz ez nékem, mint a Noé özönvize; miként megesküvém, hogy nem megy át többé Noé özönvize e földön, úgy esküszöm meg, hogy rád többé nem haragszom, és téged meg nem feddelek. Mert a hegyek eltávoznak, és a halmok megrendülnek; de az én irgalmasságom tőled el nem távozik, és békességem szövetsége meg nem rendül, így szól könyörülő Urad. " (Ézs 54,7-10)


Az istentisztelet második részében Kaba János keresztyén testvérünk tartott rövid és érdekfeszítő előadást az 1848-as és az ahhoz vezető történelmi eseményekről.



Helybeli fiatalok (reformátusok és nem reformátusok) az alkalomhoz és az előadáshoz illő verseket adtak elő - Kaba János felkészítésében.



Az 50 lelkes gyülekezetben összesen 37-en vettek részt az istentiszteleten.


Kaba Erzsébet gondnokasszony, a gyülekezet szíve és keze.


Az ünnepi műsort követően énektanulásra is került sor Nyéki Enikő ezen alkalomra meghívott érkeserűi kántor vezetésével. Két Kossuth-nóta közös eléneklése után a nehéz dallamú Szózat pontos megtanulására került sor, ennek ünnepi eléneklésével zárult az istentisztelet is.



Férfiak és nők, fiatalok és idősek lelkesedve énekelték együtt a Kossuth-nótákat és a Szózatot.


Generációk: a 8 évestől a 80 évesekig.


Isten áldása legyen gyülekezetünk, egyházunk és népünk megmaradásán!

Oroszi Kálmán
érseléndi lelkipásztor